pole

Jakie zboża występują w Polsce?

Zboża są podstawą rolnictwa w wielu rejonach świata. Ich uprawa umożliwia nie tylko bezpośrednie wyżywienie ludzi, ale także hodowlę zwierząt rzeźnych. Nasz kraj może poszczycić się wieloma rodzimymi, jak i wprowadzonymi z czasem odmianami. Jakie zboża występują w Polsce?

Czym jest zboże i po co się je uprawia?

Zboże to dosyć szeroki termin, obejmujący rośliny o różnym zastosowaniu. Mają one jednak jedną wspólną cechę. Ich owoce, zwane potocznie nasionami, charakteryzują się bardzo wysoką zawartością skrobi. To stąd wysoka wartość energetyczna i odżywcza zboża. Jednak w zależności od rodzaju zboża, może być ono różnie wykorzystywane. Niektóre zboża występujące w Polsce przetwarzane są na kasze i mąki, zaś inne - na oleje lub syropy.

Jakie zboża uprawia się w Polsce?

Popularność danych zbóż w kraju zmienia się z biegiem lat. W latach dziewięćdziesiątych królował jęczmień, z którego powstają słody do wyrobów browarniczych oraz kasze. Działo się tak dlatego, że jego hodowla jest mało wymagająca. To zboże, które dojrzewa bardzo szybko i jest stosunkowo odporne na niewielkie mrozy.

Z czasem jednak na popularności zaczęła zyskiwać pszenica. Dziś to właśnie to zboże jest najczęściej uprawianym w Polsce. Na świecie również znajduje się na podium. Częściej od pszenicy są uprawiane jedynie ryż i kukurydza. Dzieje się tak dlatego, że przy odpowiednim czasie wysiewu daje bardzo wysokie plony. Jest także odporna na zmiany w cyklu siewu, choć w takim wypadku plony są niższe.

Poza jęczmieniem i pszenicą na terenach kraju znajdziesz także uprawy następujących zbóż:

  • Owies,
  • Pszenżyto,
  • Żyto.

Rodzaje zbóż i ich zastosowanie

Wiesz już, jakie są zboża w Polsce, ale jakie jest ich zastosowanie? Jęczmień sprawdza się świetnie jako surowiec do wyrobu słodów. Mają one szerokie zastosowanie w browarnictwie, a więc umożliwiają produkcję między innymi piwa czy whisky. Z jęczmienia powstają także różne rodzaje kasz. Jest on więc wykorzystywany często jako pożywienie przeznaczone do konsumpcji przez człowieka. Ale nie tylko. Innym popularnym zastosowaniem jęczmienia jest produkcja pasz dla zwierząt. W takim wypadku mówimy o jęczmieniu jako roślinie pastewnej.

Pszenica ma nieco inne zastosowanie. Jest przede wszystkim surowcem, z którego produkowane są różne rodzaje mąki. Z jęczmieniem łączy ją kilka rzeczy - z pszenicy także można produkować pewne rodzaje kasz. Jest to w tym wypadku przede wszystkim kasza manna i perłowa. Ponadto podobnie jak jęczmień, również pszenica bywa zbożem pastewnym, a więc przeznaczonym do spożycia przez zwierzęta gospodarskie. Dodatkowymi gałęziami przemysłu wykorzystującymi pszenicę są medycyna i dietetyka. W tej pierwszej wykorzystywana jest pozyskana z pszenicy skrobia. W drugiej cenione są otręby pszenne.

Innym popularnym w Polsce zbożem jest owies. W porównaniu do poprzednich omawianych roślin charakteryzuje się bardzo dużą zawartością tłuszczu. Ma także więcej białka niż pozostałe uprawiane w kraju zboża. Używany jest często do wytwarzania mąki, zwłaszcza bezglutenowej. Z owsa powstają także inne produkty spożywcze, takie jak otręby, płatki, kasza czy nawet tak zwane mleko owsiane, będące zamiennikiem mleka krowiego. W roli paszy dla zwierząt stosowana jest powszechnie słoma oraz plewy owsiane, z czego to drugie ma dużo większą wartość odżywczą.

Ciekawą odmianą zboża hodowanego w Polsce jest pszenżyto. Jest to krzyżówka pszenicy i żyta. Ziarna tego zboża zawierają gluten, dzięki czemu nadają się do wyrobu mąki na chleb. W przeciwieństwie do mąki z czystego żyta, w tym przypadku nie jest konieczne używanie zakwasu w celu uzyskania pieczywa. Ze względu na wysoką zwartość białka i dużą strawność pszenżyto znajduje także zastosowanie jako zboże paszowe.

Ostatnim popularnym w Polsce zbożem jest żyto. Roślina ta wykorzystywana jest w całości, choć w różnych gałęziach przemysłu. Z owoców wytwarzana jest mąka o wysokich walorach odżywczych. Umożliwia ona wypiek pieczywa żytniego oraz na zakwasie. Słoma zaś znajduje zastosowanie jako pasza, a także surowiec do produkcji papieru czy kapeluszy.